Oplev vildmarken i din baghave

Vi drømmer os alle til eksotiske egne, men hvad er det i virkeligheden vi søger? Er det vildskaben, eller de mange fremmede planter og dyr der drager os. Måske er det naturens vilkårlighed og skønheden i det, som vi alle har brug for en gang imellem.

Det er altid spændene at opdage noget nyt, men nogle gange tror vi at det er nødvendigt at bevæge os om på den anden side af jorden for at finde noget, som egentlig hører hjemme i os selv. Hvis du også føler denne trang til den vilde uhæmmede natur, er vild med vilje klart konceptet for dig.

Gør det vildt med vilje

Vild med vilje er et koncept, som handler om at gøre sin have til et sted, som lever mere i balance med sig selv, og som har større biodiversitet. Hvorfor er det, vi regner med at skulle plante græs i store dele af vores have? Hvorfor skal busken holde sig indenfor blomsterbedet? Vild med vilje bryder med de mange konventioner for hvordan en have skal være og ikke være, og opfordrer til at plante om. I stedet for græs, kan du plante en engblanding, som består af mange forskellige planter, som lever i konkurrence med hindanden.

Når der kun lever en art i hele din græsplæne, er der næsten ikke andet, der kan give den konkurrence end din plæneklipper. Derfor kan du også få en have, der passer sig selv meget mere, end at du skal ud og klippe græs en gang hver anden uge.

Bring naturen tilbage

Det er ikke bare de mange planter, der vil kunne give biodiversiteten i din have et boost. Med planterne kommer helt sikkert en masse forskellige dyr. På den måde bliver den højere biodiversitet selvforstærkende, og mange forskellige insekter vil kunne slå sig ned i din have. Så i stedet for bare at have en slags edderkop at skulle slås med, kommer der måske flere forskellige, men også dyr, der spiser dem og flere af de dyr, de spiser. På den måde kommer der måske flere eller færre, men det vigtige er, at der kommer flere forskellige slags.

Biodiversiteten i vores lille land er generelt i krise, derfor er det vigtigt, at vi alle sammen gør en indsats for at hjælpe alle arter af dyr. Måske tænker man ikke, at det gør en forskel, hvor mange forskellige edderkopper, der bor i din have, men i det store billede er alle arter en del af sammenhængen.