Gå i dinosaurernes fodspor i Patagonien og i Turkmenistan

Selvom det er millioner af år siden, dinosaurerne havde deres gang på jorden, så har de efterladt mange spor – og dem kan du følge i Patagonien og Turkmenistan.

Dinospor blandt bjerggeder og grotter

Turkmenistan er måske ikke det mest oplagte turistmål. Ikke desto mindre har det centralasiatiske land nogle af de mest imponerende og velbevarede dinosaurfodspor.  Du kan sætte dine fødder ned i dem i naturreservatet Köýtendag i det østlige Turkmenistan på grænsen til Usbekistan og Afghanistan.

Reservatet ligger i et bjergrigt, uberørt og svært fremkommeligt område. Her lever de sjældne markhor-bjerggeder, der skiller sig ud med deres særprægede skruede horn.

Mellem et utal af stejle kløfter og landets højeste bjerg Airybaba (3137 m.) ligger det unikke dinosaurusplateau. En tidligere flod, hvor mere end 438 dinosaurfodspor er blevet foreviget i underlaget – forseglet af lava fra et af fortidens vulkanudbrud. I nærheden kan man udforske de velbevarede underjordiske Karlyuk-huler, hvis du tør at bevæge dig derind.

Tilladelser til reservatet

Köýtendag er ikke åbent for masseturisme og kræver nøje planlægning. For at komme ud til området skal du tilbagelægge en køretur på fem til seks timer fra Türkmenabat gennem ørken og bjerge.

Men vær opmærksom på, at det kræver en særlig tilladelse at få adgang til reservatet. Den fås nemmest gennem et lokalt rejsebureau, som også kan være behjælpelige med at arrangere transport, privat indkvartering og en medfølgende guide.

Kæmperne fra Patagonien

I Patagonien i Argentina har man gjort nogle af de mest imponerende fossil- og dinosaurfund, som kan opleves her og på naturhistoriske museer verden over. Blandt andet verdens største dinosaurus: En velbevaret otte meter høj og fyrre meter lang Titanosaurus, der levede for over 100 millioner siden.

De mere end 180 kæmpe knogler blev fundet i Chubut-provinsen og kan opleves på Museo Paleontológico Egidio Feruglio (MEF), der ligger i Trelew i det sydøstlige Patagonien. På grund af dinosaurens store størrelse er de ved at udvide museet, så den kan opføres i sin fulde udstrækning.

Indtil da kan man se et udvalg af de gigantiske knogler på museet, og i udkanten af byen er der opført en 1:1 statue af dinosauren, Replica del Titanosaurio. Her kan man få en fornemmelse af det gigantiske fund og forevige størrelsesforholdene på et billede.

Der opdages hele tiden nye fossilfund i regionen, så det er bare om at komme af sted på eventyr og gå i dinosaurernes fodspor.